Poliser känner obehag efter nazikartläggning

En 33-åring med samröre med nazistgrupper har fått ut namn och titel på samtliga poliser i Västra Götaland. Händelsen utreds nu av polisens diciplinenhet. Många poliser upplever det hela obehagligt, säger polisens informationschef Mats Glansberg. Polisfacket är mycket kritiskt till att namnen lämnades ut. 

Den högerextemistiska grupp som 33-åringen tillhör har under ett par års tid begärt ut olika uppgifter från flera olika myndigheter.

Gruppen har nu kommit över en förteckning med namn och tjänstetitel på samtliga poliser i Västra Götaland.  Det är samtliga anställda vid polisen i Västra Götaland, 3 700 personer,  som nu har fått sina namn utlämnade till den kriminelle 33-åringen.

Polisförbundets ordförande i Västra Götaland Per-Åke Hammarnäs ser mycket allvarligt på det som hänt och lägger skulden på polisledningen.

Han tycker att det är uppenbart att uppgifterna ska användas av extrema grupper för att utföra hot och påtryckningar.

Hammarnäs lägger skulden på polisledningen - och det faktum att allt fler inom polisenväsendet inte har någon polisiär utbildning.

Jan-Åke Thorell
jan-ake.thorell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista