Miljoner på spel för Elfsborg

Det står miljoner på spel för Elfsborg när laget ikväll möter de ungerska mästarna Debrecen i Champions League.
- Kvällens match kan vara den viktigaste matchen laget någonsin spelat, enligt Elfsborgs ordförande Bosse Johansson.

Hand i hand med de sportsliga framgångarna går de ekonomiska framgångarna. Skulle Elfsborg vinna i dag så väntar intäkter på upp mot tio miljoner kronor.

Matchen hemma mot Valencia kan inebära intäkter på sex miljoner kronor - minst. En förlust ger fortsatt spel i UEFA-cupen som kan generera minst ett par miljoner.

Mycket pengar
Skulle Elfsborg även lyckas vinna mot Valencia så handlar det om 25 miljoner kronor eller mer, som trillar in i kassakistan. Men det handlar inte om de 50 miljoner som figurerat i media. Den siffran baseras på FC Köpenhamns intäkter av sitt Champions League-äventyr. Men Köpenhamns arena tar mer än dubbelt så mycket publik som Borås Arena.

Dessutom hade FC Köpenhamn många namnkunniga lag i sin grupp som drog stor publik. Men halva summan är realistiskt för Elfsborg.

Utöver publikintäkter tillkommer det både tv-pengar och UEFA-pengar som blir betydligt större än vid de två första omgångarna i Champions League.

Även spelarna får del av vinsten
Spelarna får också en del av pengarna. Genom ett avtal får man 20 procent, men då räknads inte publikintäkterna utan det handlar mest om pengar från UEFA.

Det handlar också en bättre värde på Elfsborg och reklamen på spelardräkter kan nästa gång generera ännu mer intäkter.

- Men jag är glad för det vi nu kan betala tillbaka till våra sponsorer, många har stött oss under en lång rad av år och Europaäventyret ger sponsorerna pengar tillbaka, säger Bosse Johansson.

Pengarna som klubben tjänar nu ska inte slarvas bort. De ska med stor säkerhet användas för att investera i arenan när den snart byggs ut, och då kan publikintäkterna bli ännu större.

Pär Sandin
par.sandin@sr.se
tel 033-177561

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista