Många önskar sommarhus på egen tomt

Många av stugägarna i ett av Sjuhäradsbornas särskilda sommarparadis vill köpa loss sina arrenderade tomter från Varbergs kommun.

Det handlar om Apelviken, där stugorna numera får byggas ut till 75 kvadratmeter. Men en kraftigt höjd arrendeavgift gör att många stugägare nu själva vill äga sina tomter för att våga göra investeringar i sina hus.

Många av stugägarna är trötta på de kraftigt höjda arrendena. Kommunen begärde en höjning med runt hundra procent för de kommande fem åren.

Andra privata markägare begärde ännu mer och har precis som stugägareföreningen överklagat till hovrätten de 10 500 som arrendenämnden beslutade om.

Kjell Johansson tycker att även det är för högt, men hoppas hellre att han och stugägarna ska få köpa sina tomter till vad han menar ett rimligt pris, i nivå med vad kommunen tog betalt för ett näraliggande villaområde.

Kommunstyrelsens ordförande moderaten Gösta Bergenheim säger till Radio Halland att priset är en senare sak, men att han personligen är positiv till att låta stugägarna köpa sina tomter.

Kjell Johansson menar att eget ägande är en förutsättning för att folk ska våga investera i sina hus, bland annat när det gäller att bygga ut till de tillåtna 75 kvadratmeterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista