Läkare friad trots miss Nyfödd nära dö i hjärtsvikt

Den läkare som anmälts till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd sedan en nyfödd pojke varit nära att dö - gjorde inte något fel. Den bedömningen har ansvarsnämnden nu gjort.

Föräldrarna Maria och Lars Johnson i Ulricehamn anmälde i läkaren på sjukhuset i Borås, efter att deras son varit nära att dö av hjärtsvikt.

Det var i oktober förra året som Maria och Lars Johnsons ena tvillingson Anton insjuknade. Den drygt två veckor gamla pojken kunde varken äta eller hålla temperaturen. Han blev inlagd på Borås lasarett där blev han allt sämre. Senare tog en annan läkare över och det upptäcktes att Anton drabbats av ett virus som slagit sig på hjärtat. Han fördes till Östrasjukhuset i Göteborg där läkarna kämpade för hans liv. Han överlevde dock och mår idag bra.

Maria och Lars anmälde i mars i år läkaren på Borås lasarett till Hälso o sjukvården ansvarsnämnd. Dom menade att läkaren gjort en bristfällig undersökning av Anton. Läkaren svarade Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd att hon i efterhand kunde se att orsaken kunde varit hjärtsvikt. Men det är en ovanlig orsak och inget hon övervägde i första hand”,

HSANS bedömning är att omständigheten att diagnosen blev försenad hade sannolik inte påverkat förloppet.” Och anmälan kommer därför inte att leda till någon disciplinpåföljd.

Lars och Maria Johnson har inte tagit ställning till om dom kommer överklaga bedömningen till länsrätten.

                                                         Mina Benaissa

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista