Sena högskoleansökningar

Det är bara några veckor kvar till höstens utbildningar börjar på högskolan i Borås, men trots det går det fortfarande att ansöka till nästan alla utbildningar. Och trenden bland studenterna är att allt fler väntar in i det sista med att söka. Lena Knutsson jobbar på antagningsenheten på högskolan.

De svenska universiteten och högskolorna har svårt att fylla sina utbildningar. Systemet är uppbyggt på att ungefär hälften av varje årskull går vidare till högskola, men när arbetsmarknaden drar blir det inte lika många som söker sig till högskolor och universitet.

Men högskolan i Borås, med fokus på yrkesinriktade utbildningar - ingenjörer, bibliotekarier, sjuksköterskor, ekonomer, formgivare, fastighetsmäklare - har jämförelsevis lätt att locka studenter. Ändå går det alltså att söka alla utbildningar, utom sjuksköterska och fastighetsmäklare in i det sista.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista