Många nya gymnasieskolor på gång

Det kan bli betydligt fler frigymnasier i Borås. Ett stort antal ansökningar om att få starta har kommit in till kommunen.
Nu finns fyra fristående gymnasieskolor och den femte - Borås Praktiska Gymnasium - öppnar dörrarna på tisdag nästa vecka.
Rektorn där, Anna Hjärne, tror inte att skolorna kommer att konkurrera ut varandra.

Borås Praktiska gymnasium, som öppnar nästa vecka, blir Borås femte frigymnasium. Men det kan bli fler.

Utbildningsnämnden har nämligen fått in ett mycket stort antal ansökningar om att starta friskolor på gymnasienivå. Det rör sig om sammanlagt åtta skolor som, om de godkänns, skulle innebära 724 nya platser i årskurs ett. 2010 skulle det innebära 2172 elever.

Viktigt att kontrollera
Rektor Anna Hjärne är postivit till eventuellt fler friskolor i Borås, men menar samtidigt att det är viktigt att anledningarna till att starta nya skolor kontrolleras.

- Ett ökat antal frigymnasier innebär större valfrihet för ungdomar, menar Anna Svalander som är ordförande i utbildningsnämnden i Borås.

16-åriga Joy Harris håller med och tror att man inför gymnasievalet egentligen inte tänker på vilken slags skola det är man söker.

- Inriktningen på linjen är det viktiga, säger hon

Mina Benaissa
mina.benaissa@sr.se
tel 033-177500

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".