Ett nytt bestånd med Sjögull (närmast kameran) har upptäckts i Viskan vid Hökerum. Foto: Peter Wredin

Sjögullet breder ut sig i Viskan - på sikt kan det leda till igenväxt

Mördarsniglarnas motsvarighet i vatten breder ut sig i Viskan. Det handlar om Sjögull - en näckrosliknande växt som snabbt förökar sig och breder ut sig i vattnet. Sjögull är en av de värsta främmande arter som hotar att helt växa igen Viskan på sikt.

För ett år sedan upptäckte kommunekologen Peter Wredin i Ulricehamn ett bestånd av Sjögull i Viskan. Och nu har hans farhågor besannats - minst ett nytt bestånd av Sjögull har upptäkts i Hökerum strax nedanför det han hittade för ett år sedan.

-Erfarenhet från andra platser i Sverige visar att det på sikt kan leda till problem för bland annat båtar att ta sig fram, menar Peter Wredin.

Sjögull är en av de värsta främmande arter som hotar att helt växa igen Viskan på sikt. Men Peter Wredin har trots det haft svårt för att motivera och engagera såväl myndigheter som intresseorganisationer under det år som gått sedan han upptäckte växten i Hökerum.

-Den här frågan verkar inte passa in någonstans, det finns inga pengar och ingen beredskap, menar kommunekologen Peter Wredin.

Det han vill göra är att täcka över växten med en svart duk som fästs vid Viskans botten med sten. Då kvävs växten och sprids inte mer, visar försök på andra håll. En ansökan om att få göra detta har lämnats in till länsstyrelsen.

Men hur det ska finansieras återstår att se. Att få bukt med Sjögullet skulle kosta minst 50 000 kronor. Och med det nya beståndet det dubbla.

                                                              Jan-Åke Thorell

                                                          jan-ake.thorell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".