Här på ängen bredvid stationen vill Shell bygga ut med tio parkeringsplatser. Foto: Pär Sandin.

Bensinmack i Skene får nobben Men högsta ledningen ändrar beslutet

Skenes enda bemannade bensinstation Shell går bra och har fått allt fler kunder den senaste tiden. Framgångarna kräver fler parkeringsmöjligheter. Men plan och byggkontoret säger nej. Samtidigt får grannföretaget tillstånd att bygga nästan hundra nya parkeringsplatser.

Men nu griper den högsta politiska eldningen in efter att Radio Sjuhärad berättat om problemet.

Kommunen säger alltså nej till en utbyggnad med ett tiotal parkeringsplatser på samma äng där Skene Järn får bygga nästan hundra nya parkeringsplatser.

Charles Ryberg driver bensinstationen, det var hans far som byggde stationen för drygt 40 år sedan. Macken är också den enda bemannande stationen i hela Skene. Stationen hyr också ut släp i stor omfattning och har en stor kundkrets.

Nu vill Charles Ryberg ha lite extra plats genom att bygga ut 15 till 20 meter på en äng där Skene Järn ska få ett stort antal nya parkeringsplatser inom kort.

-Att få extra parkeringsutrymme kan bli avgörande för vår verksamhet, säger mackägare Charles Ryberg

Men byggnadskontoret säger alltså nej till det tiotalet parkeringsplatser. Anledningen är att ängen, där Skene Järn bygger sina parkeringsplatser, anses för kulturellt värdefull för att bygga ca 10 parkeringsplatser för Shells räkning. Dessutom är det för nära bostäder.

Plan- och bygglovskontoret tycker att bensinstationen helt enkelt ligger fel och egentligen skulle bort. Men att flytta stationen skulle kosta 15 miljoner och är inget alternativ.

Desutom har politikerna gjort vägen mellan Kinna och Skene till den mest trafikerade vägen i hela kommunen genom att tillåta stora arbetsplatser, köpcentra och idrotts-, och fritids anläggningar utefter vägen vilket gör att det finns ett mycket stort kundunderlag där bensinmacken nu ligger. Den fungerar också som en serviceaffär där när boende går och handlar.

På måndag fattar kommunstyrelsen arbetsutskott besult i ärendet. Men redan nu så aviserar Pelle Pellby, socialdemokratiskt kommunalråd  att man tänker ändra det beslutsförslag som plan- och byggnadskontoret har gett att säga nej. Charles Ryberg kommer att få bygga de tiotalet parkeringsplatser han ansökt om.

                                                                   Pär Sandin

                                                       par.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".