Snart slår Peter Wilhelmsson upp porten till Lotsen. Foto: Jan-Åke Thorell

Samarbete lotsar bidragsberonde framåt

Borås kommun ska nu ta ett helhetsgrepp för att stödja unga vuxna som hamnat i ett bidragsberoende. Det är en ny lag som möjliggör samarbetet och hjälpa bidragstagare som fallit mellan stolarna hos olika myndigheter.

Lotsen är ett samarbetsprojektet mellan kommunen, Landstinget, Länsarbetsnämnden och Försäkringskassan. Tanken är att  hjälpa unga unga vuxna i åldern 18 till 29 år som har kontakt med minst två av de fyra myndigheterna med att komma ur den negativa spiralen med fortsatt bidragsberoende.

Borås samordningsförbund bildades förra året och Lotsen är det första projektet inom ramen för FINSAM - en ny lag som gör det möjligt för de fyra att samverka inom rehabiliteringsområdet.

- Det unika i vårt sätt att arbeta är att alla samlas vid samma bord och kan diskutera lösningar, berättar Peter Wilhelmsson samordnare på Lotsen.

Verksamheten håller på att byggas upp och ska dra igång i september. Det är en tuff målsättning Lotsen satt upp. 70 procent av alla ska komma ur projektet med antingen jobb eller studier.

Jan-Åke Thorell
jan-ake.thorell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".