Högst fyra månaders väntetid på förskoleplats. I framtiden kan kommunerna komma att tvingas betala skadestånd. Foto: Scanpix

Förskoleplats inom fyra månader

Kommuner kan komma att behöva betala skadestånd om de inte uppfyller den så kallade barnomsorgsgarantin som innebär att ingen ska behöva vänta mer än fyra månader på förskoleplats i kommunen.

Nu ska det sättas press på kommunerna som enligt garantin ska skunna erbjuda en förskoleplats inom fyra månader. I många kommuner är väntetiden betydligt längre.

Just nu håller skolminister Jan Björklund på att arbeta med ett lagförslag som kan komma att innebära att de kommuner som inte kan erbjuda förskoleplatser inom den satta tiden riskerar att få betala skadestånd till föräldarna.

Jan-Åke Hansson, barn-och utbildningschef i Svenljunga kommun, välkomnar ett eventuellt lagsförslag, han anser att det ger en bra möjlighet att se till så att lagen följs.

Marks socialdemokratiska kommunalråd Pelle Pellby är betydligt mer kritisk. Han anser att regeringen istället borde stimulera kommunerna.

Båda kommunerna uppfyller idag de fyra väntemånaderna för förskoleplatser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".