Drygt hundra boråsare är hemlösa - det visar årets mätning av hemlösheten i kommunen.

Hemlösheten ökar i Borås

Antalet hemslösa har ökat i Borås. Drygt hundra boråsare är hemlösa - det visar årets mätning av hemlösheten i kommunen. Antalet kända hemlösa har ökat med 25 personer, trots att Borås stad har beslutat att ingen invånare ska behöva vara hemlös.

Marit Hagert och Nils Hugosson jobbar på den kristna hjälporganisationen LP Sjuhärad i Borås och möter ofta hemlösa. Det ser många fall där människor blivit värkta från sina bostäder och sedan fått bo ett tag hos vänner. I många fall har socialen inte kunnat hjälpa till i tillräckligt stor utsträckning.

Trots en tydlig målsättning om att ingen boråsare ska vara utan bostad ökar istället hemlösheten i Borås. Det visar Borås stads egen årliga kartläggning. Där kan 2007 och 2006 jämföras. Och det som har hänt mellan åren är att antalet av de sociala myndigheterna kända hemlösa, allt från uteliggare till dem som bor tillfälligt hos vänner, bekanta eller släktingar - har ökat.

Andelen som bedöms vara hemlösa huvudsakligen till följd av missbruk minskar. Allmän bostadsbrist och arbetslöshet blir har blivit en vanligare huvudorsak senaste året.

                                                                 Kennet Öhlund

                                                       kennet.ohlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".