Andreas Hell sin Segway. Foto: Mina Benaissa

Andreas hjälpmedel förbjuds

36-åriga Andreas Hell i Vegby, utanför Ulricehamn, lider av en cp-skada - han är stel i kroppen och har svårt att förflytta sig. För att slippa en stor och tung elrullstol har han hittat ett hjälpmedel som förändrat hans liv. Det är en så kallad Segway - en elektronisk skrinda som man står upp i och som balanseras av två hjul. Men enligt Vägverket borde den klassas som moped och Andreas förbjuds nu att köra den:

Segwayen har inneburit stora förändringar i Andreas Hells liv - att komma upp från en rullstol , kunna ta promenader med sin fru och kan vara på jämnhöjd med andra. Än så är den inte typgodkänd - det vill säga , den är så ovanlig i Sverige att man ännu inte bestämt vilket slags fordon det är. Tills vidare kan Andreas därför bli bötfälld om han är ute och kör.

Vägverket tar inte ställning till om det är ett handikapphjälpmedel - men på det klara är man i alla fall nästan med att det är ett moped - enligt fordonsexpert på Vägverket.. Eller inte - för än har man inte helt kommit fram till vad det är. Så tills vidare så länge man inte vet vad det är för fordon - får Andreas bara köra inom inhängade områden med grind ...Och med mopedhjälm. Dags att omvädera vad som är ett hjälpmedel anser Andreas Hell

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".