Hårt straff för barnsexbrott

Det blev 14 års fängelse för den 46-årige boråsare som under 13 års tid förgripit sig på sin dotter och tre pojkar. Mannen dömdes av under tisdagen av Borås tingsrätt för grov våldtäkt, grov fridskränkning och grovt utnyttjande av underårig. Mannen döms också att betala skadestånd på omkring en miljon kronor till offren.

Övergreppen har skett under 13 års tid, från det att den svårast utnyttjade flickan var tio år gammal. När flickan gick till sin mor och berättade vad som hänt blev hon slagen och alla fyra barnen, tre pojkar utöver flickan, har misshandlats ett otal gånger av mannen.

Alla fyra ungdomarna har varit mycket rädda för honom och inte ens vågat prata med varandra om vad de varit utsatta för. Utåt sett har mannen också dolt vad som skett och ingen utomstående tycks ha märkt något.

Men mannen har haft vaginala, anala och orala samlag med flickan. Mannen har erkänt och erkännandet har styrkts genom att polisen hittat använda kondomer med dna från såväl mannen som flickan. Han har också utnyttjat en av pojkarna sexuellt, tvingat en av pojkarna och flickan till samlag, liksom han tvingat flickan till tidelag med en hund.

Samtidigt har han alltså slagit och hotat ungdomarna under alla år.

De är alla mycket rädda för mannen och deras identiteter och relation till mannen har sekretessbelagts av rätten.

14 års fängelse är ett mycket hårt straff. Men rättens ordförande höll inte med. Hon menade maximistraffet är två år och eftersom mannen inte är straffad tidigare och hon inte tror han ska återfalla så ville hon, nämndens enda jurist, att rätten skulle ge villkorlig dom.

Detta kan ge en öppning för försvararna att överklaga eftersom juristerna är majoritet i hovrätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".