Arenans plastgräs byts ut i förtid

Plastgräset på Borås Arena skulle hålla i fem år. Men redan i mars - efter tre år - byts konstgräset ut.
- Det nya gräset blir långsammare än det nuvarande men skonsammare för spelarna, säger Roger Hedlund i Borås Arena AB.

För tre år sedan var konstgräset på Borås Arena modernast i världen och snabbt. Sedan dess har det, i takt med att de så kallade grässtråna slitits och splittrats, blivit ännu snabbare. I somras klarade det med nöd och näppe kraven.

Släppt från en ställning rullade bollen nio meter. Gränsen för internationellt spel är tio och efter ytterligare slitage väntas inte Borås Arena att klara den gränsen nästa år.

Nyare underlag, som det i Örebro, som fick mycket beröm av elfsborgsspelarna i våras, är långsammare. På en ny plastmatta väntas bollen rulla bara sex meter.

Vill ha snabbt underlag
Men Elfsborg vill ha ett snabbt underlag och vattnar planen inför varje halvlek.

- Men det är för att bollen ska glida ovanpå plastfibrerna, säger Roger Hedlund, och det är något annat än rulltestet.

Plast kan utnyttjas 1500 timmar om året, tio gånger mer än gräs, och i mars ska plasten förnyas, till en kostnad av två miljoner kronor.

Spelarna gnäller, framför allt motståndarna. Men Roger Hedlund tror att de kommer att vänja sig. Den yngre generationen är mer positivt inställd än den äldre.

Bo Thorin
bo.thorin@sr.se
tel 033-177562

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista