1 av 2
Kontorsfastigheten vid Kinnaström vill kommunen köpa. Forto: Pär Sandin.
2 av 2
Ca personer arbetar här i Tingshuset. Foto: Pär Sandin.

Marks största fastighetsaffär

Marks kommun planerar att köpa kontorsfastigheten i Kinnaström. Det blir i så fall en av de största fastighetsaffärer som kommunen har gjort på mycket länge. Det här blir en affär på dryga 30 miljoner kronor.
Köpet kan lösa socialförvaltningens lokalproblem och kommer att innebära att ca 40 personer som finns i Gamla Tingshuset i Skene flyttar till Kinna.

Kinnaströms lokaler ägs i dag av Diligentia, ett av Sveriges största privata fastighetsägare och ägs av Skandia Liv.

Till allra största delen hyr Marks kommun lokalerna men det finns också några mindre andra hyresgäster, bland annat Lantmäteriet.


Vad kommunen just nu ser över är om den personal som finns i gamla tingshuset i Skene kan inrymmas i Kinnaströmslokalerna. Det är ca 40 personer vid socialkontoret som arbetar med bland annat försörjningsstöd. Lokalerna är gamla och otidsenliga och framförallt är de överutnyttjade.

All personal på samma plats
Dessutom arbetar resten av socialkontorets personal i Kinnaström och därför skulle det vara fördelaktigt om socialförvaltningen fick all personal på samma plats, ett krav som föravltningen haft under en lång följd av år.

Det finna en annan lösning som diskuteras för att lösa socialförvaltningens problem och det är att flytta in i Kungsfors Center. Där finns det ett utrymme som Försäkringskassan lämnar, som skulle passa den del av socialförvaltningen som finns i tingshuset.

Undersöker lokalerna
Men målet är att de 40 anställda som i dag finns i Tingshuset ska få plats i Kinnaström. Just nu gör man en undersökning av de ytor som finns i fastigheten, totalt 6 700 kvadratmeter. På fredag ska resultatet av analysen presenteras.

Det finns en vilja att äga de lokaler som kommunen har sina anstälda i. Därför vill kommunens ledning ha en snabb affär om det visar sig att det finns de fördelar man tror med ett köp.

Enligt uppgifter ligger fastighetens pris på mellan 30 och 35 miljoner kronor. Blir en affären av så blir det en av kommunens största fastighetaffärer på mycket länge.

Pär Sandin
par.sandin@sr.se
tel 033-177561 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista