DNA avslöjade kvinnan bakom brev med dödshot

Den 40-åriga boråskvinnan dödshotade mängder med myndighetspersoner under nära två års tid. Nu åtalas hon vid Borås Tigsrätt för olaga hot mot tjänstemän. Allt från advokater, poliser, socialdekreterare och läkare hotades. Till slut hittade polisen så mycket bevis att kvinna kunde åtalas.

Kvinnan fick sin dotter omhändertagen av de sociala myndigheterna efter att hon misskött barnet. Det var efter det som hoten började i november 2005.

Den första som fick hotbreven var en socialsekreterare. I brevet blev socialarbetaren hotad till livet. Redan dagen efter fick en advokat motta ett brev med ungefär samma innehåll.

Sedan fortsatte det, domstolssekrterare, socialsekreterare, advokater, läkare och kriminalsekreterare fick brev med dödshot. En del av breven skickades hem till de berörda.

Egentligen pekade misstankarna hela tiden mot kvinnan men det var svårt att hitta bevis för att det var just hon som hade skrivit breven.

Kvinnan var inte heller samarbetsvillig men i början av det här året började den tekniska bevisningen peka mot kvinnan. Genom DNA under en klisterkant på ett brev och senare också bakom ett frimärke pekade ut kvinnan som den skyldige. Det kompletterades med skriftanalyser på ett par av breven. Genom att en del brev nu kunde bindas till kvinnan så kunde resten av breven också göra det eftersom breven har haft ett mycket likalydande budskap och utseende. Det mönstret gör att åklagaren anser att det är bevisat att det är kvinnan som skrivit de ca 30 breven med dödshot.

                                                    Pär Sandin
                                                       par.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista