Falska intyg på Högskolan

Problemet med falska ansökningshandlingar växer på universiteten runtom i landet och’även på högskolan i Borås.
I första hand handlar det om studenter från Asien och Afrika som skickar in falska intyg.
Men i Borås drabbas inga andra studenter av att vissa försöker fuska sig in.

- Nej, eftersom det framförallt handlar om sökande till ingenjörsutbildningarna och där är det inte konkurrens om platserna, säger Lisbet Kristiansson ,chef på avdelningen för utbildnings- och forskningsstöd på högskolan i Borås.

Falska ansökninghandlingar är ändå ett problem för Borås högskola, eftersom man vill att de studenter som kommer verkligen är behöriga och klarar studierna. Men enligt Lisbet Kristiansson klarar sig de flesta utländska studenter bra.

- Många är väldigt ambitiösa. Det går olika bra för olika utländska studenter, precis som i andra grupper, en del har problem med språket men går det bra för de flesta, säger hon.

Mer samarbete för att hindra fusk
För att bli ännu bättre på att bedöma intyg från utländska studenter, och lättare avslöja falska intyg, kommer antagningsenheterna runtom i landet att samarbeta mer och specialisera sig från och med nästa höst.

På högskolan i Borås kommer man att specialisera sig på ansökningar från Iran, eftersom man har erfarenhet av många iranska studenter.

En anledning till den här samordningen är att lättare komma åt falska intyg.  Man vill också att kunna bedöma vilka som verkligen är behöriga och vilka utbildningar utomlands som motsvarar de svenska.

Annika Fredén
annika.freden@sr.se
tel 033-177500

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista