Ovanlig äppelodling i Sjuhärad

I sjuhärad finns det något så ovanligt som en äppelodling och bygdens hittils enda odling hittar man i Bredared norr om Borås

Den heter Lyckans äppelodling och startades för två år sedan av Gunilla Samuelsson och hennes man Jan erik med hjälp av EU-bidrag.

Det finns ganska gott om äpplen på de 317 träden i sluttningen; Ingrid-Marie, Aroma och Rubinola, som är en ny tålig sort. Kirsten Jensen på länsstyrelsen är Gunilla och Jan-Erik Samuelssons rådgivare:
- Det är viktigt att träden är bra från början, annars får man vänta länge på skörden.

Enligt Kirsten Jensen på länsstyrelsen går det bra att odla äpplen i Sjuhäradsområdet, det är tillräckligt varmt för de sorter som är tåliga, till exempel Ingrid Marie. Men odlingen i Bredared är idag den enda större odlingen i Sjuhäradsområdet.
- Man har inte odlat tidigare här av tradition, det är en skogsbygd, säger Gunilla Samuelsson.

Men Gunilla och Jan-Erik Samuelsson har alltså satsat. Idag gör de arbetet på fritiden. Kanske blir verksamheten ännu större framöver.
- Nästa år blir det nog mycket frukt, säger Gunilla Samuelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista