Boråsforskare kan förbättra kablar

Färre strömavbrott i framtiden med hjälp av bättre högspänningskablar. Det hoppas Erik Johansson från Borås på. Förra veckan disputerade han på Chalmers om hur fukt tränger in i kablarna, och i framtiden hoppas han också kunna visa hur kablarna skall kunna isoleras bättre.

– Fukt i kablar har ställt till mycket problem. På disputationen var det någon som sa att detta hade orsakat stora strömavbrott i Stockholm för två år sedan, säger Erik Johansson.

I fem år har Erik Johansson forskat på hur fukt tränger in i högspänningskablar. Han har jobbat med avbildningar av kablarna i datorer, och tycker att han nu har en bra bild av problemet. I framtiden hoppas han att kunna forska på hur man ska tillverka isolering till högspänningskablar så att så kallade ”vattenträd” i kablarna inte uppstår. Han ska tillsammans med några forskare från KTH i Stockholm ansöka om forskningspengar till detta, så kallade post doc-pengar, som man kan få efter att man har disputerat.
– Det är hård konkurrens, men jag hoppas förstås att vi får pengarna, säger Erik Johansson.

Erik Johansson har läst sin doktorandutbildning på Borås högskola och Chalmers.

Annika Fredén
annikafreden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista