Fortfarande ingen läkare i Fritsla

Vårdcentralen i Fritsla har fortfarande inte lyckats anställa någon läkare.
Även det privata vårdföretag som tagit över verksamheten tvingas anlita stafettläkare.

- Det är dåligt att det fortfarande är stafettläkare här säger Henry Bengtsson som sitter i väntrummet på Fritslas vårdcentral. Vi behöver kontinuiteten, att man får träffa samma läkare när man kommer hit.

Verksamheten här var länge nedläggningshotad och främsta anledningen var att regionen inte lyckades anställa någon läkare på vårdcentralen.

I privat regi sedan deceember
I december förra året beslutade man i Sjuhärads hälso- och sjukvårdsnämnd att handla upp verksamheten och i början på sommaren så tog sjukvårdsföretaget Medhelp över driften av vårdcentralen. Men fortfarande har man inte lyckats få dit någon läkare.

- Ja det är ju läkarnas marknad, det finns alldeles för få distriktsläkare i Sverige i dag och det är det som varit problemet för orter som Fritsla, säger Håkan Belin, affärsutvecklare på företaget Medhelp som tagit över Fritslas vårdcentral.

Vad talar för att ni ska lyckas?

- Vi kan erbjuda delägarskap och högre lön, det är det som vi kan locka med, säger Håkan Belin. Om en månad ska vi vara i hamn och då ska vi ha motsvarande två heltidstjänster.

Läkarrekryteringen ska diskuteras
Sjuhärads hälso- och sjukvårdschef Marie Röllgårdh säger till Radio Sjuhärad att hon hittills varit nöjd med hur Medhelp skött vårdcentralen. På torsdag möter Medhelp nämnden och då kommer troligen frågan om läkarrekryteringen ställas.

I väntrummet på Fritslas vårdcentral sitter Siv Samuelsson med sin mamma. Siv är positiv till att vårdcentralen hamnat i ny regi eftersom det nu inte längre är nedläggningshotat.

- Jo, för vi har ju nära att hit. Annars hade vi fått åka iväg till Kinna eller Borås, säger hon.

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se
tel 033-177500

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista