Fotbollplanerna i Kinna som inte kan bebyggas med industrier. Foto: Pär Sandin

Protester hotar industriutbyggnad

Protesterna mot markbytet för nya fotbollplaner i Mark hotar nu utbyggnad av industrier i kommunen.
Samtidigt står det allt klart att skogen som ingick i bytesaffären inte var rätt värderad i politikernas beslutsunderlag.

Marks kommun har gjort ett markbyte med en markägare i Örby. Detta för att komma över mark där IFK Örby ska kunna bygga ut fotbollsplaner. Men markbytet har överklagats av två kända Marksbygdspartister, Lars Erik Andersson och Eddy Flemming.

Men för industriutbyggnaden i Kinna var överklagandet förödande. Det beror på att vid Näs industriområde ligger två fotbollsplaner som används flitigt pga av planbristen i centralorten. Och IFK Örby är en av de flitigaste användarna.

Så länge Örby inte får några nya planer så har Örby fått löfte att använda planerna på Näs där flera företag bara väntar på att få sätta spaden i jorden. Fotbollsplanerna ligger nämligen på industrimark.

Marken inte rätt värderad
Samtidigt så står det allt klarare att marknadsvärdet för skogen som kommunen ger i utbyte är värd drygt 1,4 miljoner kronor och inte en miljon som kommunen värderat den till.

Här råder också begreppsförvirring, kommunen har låtit göra en avkastningsvärdering. Argumentet är att ”så brukar vi göra”.

Radio Sjuhärad har låtit ett par skogsmäklare räkna på underlaget och båda har kommit fram till att marknadsvärdet är ca 1 400 000 kronor. En av mäklarna säger också att skogsfastigheten på 38 hektar i Öxabäck är ett mycket intressant investeringsobjekt eftersom åldersammansättningen på skogen innebör en stark tilväxt den närmaste tioårspersioden.

Inte olagligt att göra en dålig affär
Nu är det det inte olagligt för en kommun att göra dåliga affärer, däremot får man inte ekonomiskt gynna enskilda personer, något som nu ska prövas juridiskt.

Om politikerna varit helt medvetna om skillnaden på den värdering som kommunen låtit göra och en marknadsvärdering, är dock oklart.

Hittills har kommunens politiker argumenterat att dom gjort en riktig värdering men i efterhand har argumentet, som säkert också spelat in vid beslutstillfället, att det är viktiga att få ett markbyte tillstånd så snabbt som möjligt, både för IFK Örbys skull och för att industriutbyggnaden på Näs inte ska stoppas.  Det senare argumentet kommer med tiden att säkert få ett allt större utrymme i debatten.

Pär Sandin
par.sandin@sr.se
tel 033-177561

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista