Lasarettet vill ha mer pengar

Allt fler patienter kommer till lasarettet i Borås, Södra Älvsborgs sjukhus. Därför begär sjukhuset 10 miljoner kronor extra för att klara vården i år.

Det handlar om att fler patienter remitteras till SÄS specialistkliniker och där utmärker sig ortodedkliniken med en nästan 50-procentig ökning från första halvåret i år jämfört med samma period 2005.
För hela SÄS handlar det om en ökning på fem procent från förra året till i år.
Det finns en överenskommelse mellan SÄS och hälso- sjukvårdsnämnderna att om det sker ”stora förändringar i patientflödena till SÄS som leder till att sjukhuset inte klarar vårdgarantin ska beaktas och diskuteras av parterna.”

Men i det här fallet är det inte vårdgarantin som står i fokus. Enligt Jan Blomqvist, ekonomichef på hälso- och sjukvårdskansliet, klarar inte SÄS att leva upp till vårdgarantin idag och räknar inte med att göra det även om de får 10 miljoner kronor extra.
Istället handlar det om täcka de ökande kostnaderna som fler patienter innebär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista