Företagare döms för skattebrott

En företagare i ett Skene-bolag i byggbranschen har dömts av kammarrätten att betala företagets skatteskulder på 870 000 kronor.

Företagaren som bor i Vänersborg, kom in i företaget 2004 och fick så småningom mer ansvar. Men i november 2005 slutade det med konkurs.

Det som skatteverket och företagaren varit oense om är bland annat under vilken period företagaren räknats som ansvarig för företaget och om han uppsåtligen eller av grov oaktsamhet, låtit bli att betala in skatter och avgifter för företaget. När skatteverket och mannen möttes i länsrätten förlorade han och skulle betala 250 000 av skulderna, men fallet överklagades till kammarrätten.

Skyldig till grov oaktsamhet
Kammarrätten har kommit fram till att mannen varit ansvarig för företaget ända fram till konkursen. Domstolen tycker också att han gjort sig skyldig till grov oaktsamhet när han inte sett till att betala in skatterna.

Företagaren hävdar att till han följd av utmattningsdepression inte klarat av att sköta företaget, men domstolen hänvisar till att de första läkarbesöken skedde först under sommaren 2006 och därför tar de ingen hänsyn till det.

Skatteverket ville ha 1,3 miljoner kronor, men eftersom mannen inte varit vare sig aktieägare eller fått del av bolagets vinst eller bonus så nöjer sig kammarrätten med att döma honom och konkursboet till att betala 870 000 till skatteverket.

Robert Lindberg
robert.lindberg@sr.se
tel 033-177500

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista