Migrationsverket söker lägenheter

Migrationsverket har tecknat avtal för att placera 30 asylsökande flyktingar vid hälsocentret i Hultafors till årets slut.
Tidigare har man tecknat avtal om ett 50-tal platser på Tångahed i Vårgårda.
I båda fallen handlar det om att lösa en akut situation när antalet asylsökande ökar - och det inte finns vanliga lägenheter.

Antalet asylsökande har ökat från 650 till 850 i veckan. Det gör att migrationsverket har behov av 1500 till 2000 platser före årsskiftet. Att det går trögt att hitta lägenheter beror dels på att det rent allmänt är ont om lägenheter - men det finns också fastighetsägare som är tveksamma till att hyra ut till Migrationsverket

- De kanske är bekymrade över att boendet är kortsiktigt och att många bor i lägenheterna, och att slitagat därför blir onormalt stort, säger Stefan Bergman

Men det är något som migrationsverket i så fall kompenserar fastighetsägaren för.

Några fler akutboenden som i Tångahed eller Hultafors ser Stefan Bergman inte i Sjuhärad. Däremot vill han gärna ha 50-60 platser helst i mindre lägenheter runt om i Sjuhärad före årsskiftet.

Jan-Åke Thorell
jan-ake.thorell@sr.se
tel 033-177597

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".