Fler borde vaccinera sig.

Dåligt intresse i riskgrupper att vaccinera sig mot influensa

På måndag startar årets influensavaccinationer. Invånarna i riskgrupperna i Västra Götaland är dock dåliga på att vaccinera sig. Det säger Charlotte Larsson som är biträdande smittskyddsläkare i regionen.
Att låta vaccinet vara gratis skulle kosta ytterligare 20 miljoner säger Jonas Andersson, folkpartistiskt regionråd.

Det är alltså bra att vaccinera sig mot influensan, vaccinationen gör nytta. Ändå är det relativt få i västragötalandsregionen som tar vaccinationen. Bara 50 procent i riskgrupperna gör det.

En vaccination kostar 100 kronor här i regionen - och avgiften kan vara en orsak till att många som borde vaccinera sig - ändå inte gör det.

Vaccinet har blivit försenat på en del håll, men senast på torsdag i nästa vecka ska det finnas på alla enheter i regionen.

Dyrt med gratisvaccin

Det skulle kosta 20 miljoner kronor extra för regionen om influensavaccinet skulle vara gratis för alla i riskgrupperna. Det säger folkpartistiska regionrådet Jonas Andersson.

Bakgrunden är att Västragötalandsregionen tar ut 100 kronor i avgift för vaccinationen, medan många andra regioner vaccinerar gratis.

Regionpolitikerna menar att det finns andra viktiga saker att lägga pengarna på. Jonas Andersson, folkpartistiskt regionråd säger att regionen ändå har en relativt hög vaccinationsandel jämför med en del andra landsting där det är gratis.

Den bilden, att Västra Götaland har en relativt hög andel som vaccinerar sig i riskgruperna håller inte Charlotte Larsson, biträdande smittskyddsläkare med om.

- Vi ligger inte högt nationellt sett. En faktor som påverkar detta är att Västra Götaland tar betalt medan de flesta andra landsting inte tar betalt.

                                                Jan-Åke Thorell
                                                       jan-ake.thorell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".