Ringhals kärkraftverks kontrollrum måste bli säkrare kräver SKI. Foto: Scanpix.

SKI kräver säkrare Ringhals

För första gången i kärnkraftsinspektionens, SKI, historia hotas Ringhals med vite. SKI, kräver hårdare kontroller av vilka som kommer in i kärnkraftverkets kontrollrum. Nu tvingas Ringhals hyra in dyra vakter att kontrollera inpasseringarna. Gösta Larsen är informationschef på Ringhals.

Kärnkraftsinspektionen, SKI, vill alltså ha ännu mer avancerade rutiner för dem som ska passera in till kontrollrummen på Ringhals fyra reaktorer.

Det ska vara fingeravtryck eller avläsningar av iris i ögat - så att det inte råder något tvivel om att det är rätt person som kommer in. I dag är det aldeles för lätt att ta sig in till kontrollrummet menar SKI.

Gösta Larsen säger att Ringhals ändå hade tänkt skaffa sådan utrustning så småningom - men nu tvingas man ordna det på bara drygt två månader - och det hinner man inte fullt ut. Därför kan man tvingas att ha dyra vakter som kontrollerar in och utpasseringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".