Ingen ungdomsrabatt

Borås nobbar buss-rea för unga

De allra flesta kommuner i Västsverige är på gång att införa rabatt för unga mellan 20 och 25 på månadskort i kollektivtrafiken. Men inte Borås som inte vill riskera att förlora pengar på rabatter till unga.

- Vi tycker att Västtrafik har gjort en otillräcklig kostnadsbeskrivning, säger Peter Skoglund, handläggare på Borås stad i det här ärendet. 

Om man inför rabatt för en grupp, måste någon annan betala, enligt Peter Skoglund, som påpekar att kollektivtrafiken redan idag kostar för mycket för kommunen.

Enligt Maria Holmström på Västtrafik är det svårt att beräkna den exakta kostnaden när det gäller månadskort för unga, eftersom man inte kan veta säkert hur många som kommer att köpa kortet.

Och tanken är att de unga som köper kortet stannar kvar i kollektivtrafiken, att det blir en vinst på lång sikt. Men Peter Skoglund tycker inte att det argumentet håller.

- Vi måste veta vad det kostar så att budgeten hålls. Annars kan vi inte införa det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".