Stenskvätta blir allt mer sällsynt. Foto: Scanpix

Många småfåglar försvinner

Många fågelarter med kopplingar till jordbruket håller på att försvinna. Minskningen är så stor att fågel- och naturvänner nu börjat oroas över hur ekosystemet kommer att påverkas av nedgången.
Sånglärkan tillhör dem som blivit sällsynta. Det berättar fågelskådaren Kent-Ove Hvass.

Sånglärkan har minskat med nästan tre fjärdedelar de sista 30 åren. En tredjedel av tofsvipan har försvunnit och över nästan alla (80 procent) storspovar. Stenskvättan, staren och gråsparven har också minska till hälften så många eller ännu färre. Alla är de jordbruksfåglar.

- Fågelpopulationer har alltid gått upp och ner, men den här nedgången är annourlunda, menar forskarna och Kent-Ove Hvass:

Orsakerna verkar vara många små.

Fåglar behöver stor variation i landskapet så storskaliga jordbruk, betyder färre fåglar tror forskare bland annat vid SLU.

Mark i träda verkar också vara viktigt. Därför har fågelvänner upprörts över att EU just bestämt att ta bort kravet på att ha mark i träda, efter att bland annat Sverige legat på.

Kent Ove Hvass tror också att vissa arter missgynnas av det tidiga skördandet. 

Några saker som många kan göra är att låta döda träd stå kvar i skogen, sätta upp holkar och att mata fåglarna nu när vintern kommer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".