1 av 3
Anette Borgvall t.v. och Carina Andrén, här utanför banken, blev ögonvittne till rånet. Foto: Gunnar Fägersten Novik.
2 av 3
Banken stängd efter rånet.
3 av 3
Bilen hittades vid ett hyreshus. Det är den vänstra vinröda bilen som är flyktbilen. Foto: Gunnar Fägersten Novik.

Anette och Carina såg rånet mot banken

Strax efter klockan tio på onsdagsförmiddagen rånades två banker i Svenljunga. Det är Swedbank och Handelsbanken som rånats. Flera polispatruller deltog i jakten och vid tolvtiden hittades flyktbilen en röd Mitsubishi Colt.

Det var vid kvart över tio på onsdagsförmiddagen som Swedbank rånades. En man som var maskerad över ansiktet gick in på kontoren och skrek ”pengar”. Två minuter senare rånades Handelsbanken som ligger ca hundra meter från Swedbank.

Enligt de första uppgifterna  var han beväpnad med pistol. EFter rånet flydde mannen i en röd Mitsubishi Colt som enligt uppgift ska ha stulits under pistolhot i Göteborg.

De blev ögonvittnen

Två kvinnor som Radio Sjuhärad talat med, Carina Andrén och Birgitta Borgvall, blev vittne till rånet. De såg hur rånaren klev ur bilen och drog ner en rånarluva och klev in i banken.

Efter rånet ska bilen lugnt ha kört därifrån. Det hela gick så lugnt at många på torget märkte ingenting. På torget stod bland annat Ingemar Persson och sålde bröd utan att märka något annat än att några kvinnor hukade bakom en bil. Det var Carina  Andrén och Birgitta Borgvall. Han förstod aldrig att det var ett bakrån trots att han var bara far femtio meter från banken.

Flera polispatruller larmades till platsen och de flesta vägar är nu bevakade av poliser på jakt efter den röda Mitsubishin. Flera patruller är utrustade med spikmattor. Även en polishelikopter söker efter rånaren som ska ha varit ensam enligt de första vitnesuppgifterna. 

Flytbilen hittades

Vid tolvtiden kom det besked att flyktbilen hittats. Den hittades på motsatta  sidan av Ätran vid ett hyreshus inte långtfrån torget vid tolvtiden på onsdagen.

Polisen tror att rånaren använt sig av en ny flyktbil och det finns uppgifter, som än så länge är osäkra, att en röd Volvo 850 använts som en andra flyktbil.

Efter vittnesförhör så är polisen ganska säkra på att det bara varit en ensam rånare som rånat de båda bankerna.

Perssonalen fick hjälp

På Swedbank fick personalen hjälp av ett kristeam bara någon timme efter rånet. Ingen fick några fysiska skador av rånet men en kassörska som konfronterades den skrikande rånaren fick tala med en psykolog. Vice vd för Swedbank Hans Persson säger att han tycker inte att det är bra att polisen är såpass osynlig på en ort som Svenljunga. Polisen har bara öppet en dagar i veckan. Nu tog det en stund innan polisen var på plats.

Har du uppgifter om rånet ring vår nyhetschef Mattias Johansson 033 - 17 75 71 eller MMS:a bilder till 0732 - 315 550.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".