Fler lekmän i tillsynsverksamhet

Ett lyckat projekt i bland annat Västsverige, gör att Socialstyrelsen i framtiden gärna använder sig av lekmän, dvs andra än experter, vid tillsyn av social verksamhet på kommuner och landsting
Under året som gått har bland annat länsstyrelsen i Västra Götaland prövat att ta in in folk utifrån, ej experter, för att hjälpa till att granska social verksamhet. Målet har dels varit att eventuellt kunna hitta nya metoder i tillsynen, dels att öppna upp verksamheten vid länsstyrelsen för människor utifrån. Sammanlagt nio boenden eller enheter för psykiskt funktionshindrade i Västra Götaland och i Kronoberg i Småland har haft tillsyn. Ett av hemmen ligger i Marks kommun. Enligt en intern utvärdering av lekmannaprojektet, har det varit lyckat ur flera aspekter och negativt ur en. Experterna som vanligtvis gör tillsynen har tvingats till att vara mer strukturerade. De har också fått andra perspektiv då lekmännen ställer delvis andra frågor vid tillsyn. Där experterna undrar om lagar följs, frågar lekmännen mer om hur de som bor på hemmen trivs där. De som bor på hemmen har haft lättare att prata med lekmännen än med experterna och i det stora hela har tillsynsverksamheten på länsstyrelserna blivit betydligt öppnare. Det enda negativa är att eftersom det tar lite längre tid att ha med lekmän vid tillsyn, så blir tillsynen något dyrare. Och det kan göra att andra länsstyrelser avvaktar med att använda lekmän vid sin tillsynsverksamhet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista