Valfrihet en succé

Tusentals invånare i Västra Götaland sökte vård utanför regionen förra året, och det innebar att kostnaderna skenade iväg. Över 80 miljoner kronor blir notan, men för de pengarna fick 4 600 patienter hjälp med snabbare vård via regionens kökansli och valfrihetskansli.
3008 personer fick under 2002 hjälp via valfrihetskansliet, en del av dom fick beviljat pengar för operationer, andra åkte på eget bevåg och hoppas på att vården betalas av regionen i efterhand. Detta är mycket mer än man trott och kostnaderna har skjutit i höjden och beräknas resultera i ett underskott på 65 miljoner Mer än hälften av operationerna är ortopediska och rör ryggar, höftleder, knän och axlar. De flesta åker till Stockholms landsting eller till Skåne för att få hjälp, men många har också tagit sig till den antroposofiska kliniken i Järna för att få hjälp med sina problem. De övriga 1 600 personerna som fick hjälp med snabbare operationer i fjol fick det av kökansliet. Kökansliet har i uppdrag att leta upp sjukhus både inom och utanför regionen, som kan operera de patienter som väntat i mer än 1 år. Sådana var reglerna under 2002, i år så sänks behandlingsgarantin så nu ska ingen behöva vänta mer än 9 månader. Kökansliet räknar med att verksamheten kostat 20 miljoner under året å i år.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista