Ny drog används av ungomar i Borås

Ett ny drog har börjat användas av ungdomar i Borås. Medlet, benzyl-piperazin, kan lagligen köpas direkt på internet, eftersom det ännu inte är narkotikaklassat. Piperazin har använts som avmaskningsmedel för djur.
Nyligen hittades ett helt nytt kemiskt ämne i ett urinprov, lämnat på missbruksenheten Cedern i Borås. En analys gjord på rättskemiska avdelningen på Linköpings universitetssjukhus, visade att det var bensyl-piperazin. Efterforskningar visar att ungdomar och missbrukare använder ämnet, även kallat A2, allt oftare. Ibland också tillsammans med andra preparat. A2 är idag inte narkotikaklassat i Sverige, även om det är det i USA. Det har en viss amfetamineffekt, enligt experter ungefär en tiondel av vanlig amfetamin. Första fallet i Sverige hittades av Rättskemiska redan 1999, men nu sprider sig missbruket allt snabbare. Förra året hittades 23 säkra fall i olika anlyser som Rättskemiska gjorde. A2 kan idag helt öppet köpas via internet, något många ungdomar känner till. Däremot har socialsekreterare och andra inte hängt med lika bra och kunskapen om biverkningar och effekter är hos experterna inte lika utbredd. Tidigare fanns ett liknande preparat, Piperazin, som veterinärer använde. Det preparatet, ett avmaskningsmedel för katter, har slutat användas eftersom det visade sig ha för allvarliga biverkningar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".