Delade meningar om försvaret

Riksdagsmannen Ulf Sjösten (m) från Borås och försvarsminster Sten Tolgfors riktar hårt kritik mot socialdemokraternas förslag till besparingar inom försvaret.
Samtidigt avslöjas nu att finansdepartementet stoppat robotbeställningar till de nya ytstridsbåtarna som köpts in för tio miljarder.

Det var i en dabattartikel i helgen och Ulf Sjösten och Sten Tolgfors kritiserade socialdemokraternas försvarsbudget.

- Socialdemokraternas förslag till försvarsbudget är det mest oseriösa budgetförslag som ett stort parti presenterat, skrev Sjösten och Tolgfors.

- Förslaget innebär besparingar på sammanlagt 7,5 miljarder för året 2009 och 2010, utan att socialdemokraterna anger hur neddragningarna ska genomföras, eller på vilken analys den bygger.

Samtidigt visar det sig nu att finansdepartementet har stoppat en planerad beställning av luftvärnsrobotar till de fem nya kustkorvettet som byggts av Kockums till det svenska försvaret.

Utan luftvärnsrobotar kommer de nya ytstridsfartygen, som totalt beräknas kosta cirka 10 miljarder kronor, inte att kunna klara en av sina huvuduppgifter - att skydda andra fartyg från hot från luften

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista