Svenljunga sämst i Västsverige Nästan tusen elever per sköterska

I Svenljunga har varje skolsköterska hand om 808 elever vilket är mer än dubbelt så många som rekomenderas. Därmed ligger Svenljunga sämst till i hela västsverige.
Mycket av tiden går dessutom åt att sitta i en bil och resa mellan skolorna, inte till elevvård.

Maria Högfelt är skolsköterska i Svenljunga - och visst tycker hon att det märks att hon har många elever att se efter.

- Visst är det mycket att göra, många och långa resor och stressigt, säger Maria Högfelt.

Trots hög arbetsbelastning - till och med flest antal elever räknat per skolsköterska i HELA REGIONEN gör Maria Högfeldt så gott hon kan - och ofta går det bra. Snittet i västra götaland ligger på 554 elever per skolsköterska - det visar siffror som GP tagit fram.

Men det är inte Maria Högfelt själv som bär upp elevhälsovården i Svenljunga - hon har ett team bakom sig också - med kuratorer, en psykolog och läkare. Men dom slår alla fast - dom har hand om många elever - men gör så gott dom bara kan. Kommunens geografi - långa avstånd mellan skolor gör inte situationen mindre stressad - många timmar i bil för Maria Högfeldt helt enkelt:

- En arbetsdag med upp mot tio mil är det vanliga, så visst sitter man mycket i bilen.

I kommunen finns tolv skolor och det är mycket som ska hinnas med och som måste hinnas med, vaccinationer är en sån sak. Men restid och det SOM MÅSTE GÖRAS gör att annat få styrka på foten. Maria Högfeldts kollega heter Theres Cumming och är kurator, hon menar att mycket av det förebyggande arbete blir lidande.

Ibland blir det stressigt - men det fungerar - med hjälp av teamet: