Facken underkänner budgeten Skolan måste få mer

Alla fackförbunden i Borås underkänner Ulrik Nilsson första budget. Skolan behöver betydligt mer pengar för att klara sin uppgist menar fackförunden. Men Ulrik Nilsson, moderat, är kallsinnig.

Nu kommer facklig kritik mot den borgereliga budgeten för skolan i borås.

Medan facken kritiserar kommunen för att inte satsa tillräckligt tycker kommunstyrelsens moderate ordförande Ulrik Nilsson att tio miljoner kronor mer till skolan är tillräckligt.

Tio miljoner mer till skolan, alltså utöver den vanliga kostnadsuppräkningen. Med tanke på skolan kostar i storleksordningen 1700 miljoner, så låter det inte så mycket. Å den borgerliga budgeten för nästa år underkänns också av de sex fackförbunden Kommunal, Lärarförbundet, SKTF, Lärarnas Riksförbund, SACO och Vårdförbundet.

De vill ha större resurser, både för att minska gruppstorlekarna i skola och förskola och för att få fler lärare i gymnasieskolorna och man hävdar att lönerna halkat efter grannkommunernas och de privata lönerna och man kräver därför en femprocentig löneökning.

Å Ulrik Nilsson avvisar inte tanken helt:

- Vi måste på sikt se till att vi attraherar bra lärare.

Men särskilt mycket mer lär det inte bli.

- Vi måste också ha en stabil ekonomi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".