Ingen satsning på Götalandsbanan

Banverket satsar 100 miljarder kronor under tolv år på att uppgradera det svenska järnvägsnätet. Men det blir ingen satsning på Götalandsbanan.
I den tolvårsplan som Banverket offentliggör på måndag ingår flera kända storsatsningar i Skåne, Stockholm och Norrland. Men det blir inga pengar till Götalandsbanan, järnvägen Göteborg-Borås-Jönköping. Totalt innehåller Banverkets plan få nysatsningar. Sex större projekt slukar nästan alla pengar. Det gäller bland annat Citytunneln i Malmö, Hallandsåstunneln, Citybanan genom Stockholm och Botniabanan i Norrland. Banverkets plan ska ut på remiss för att i augusti bli ett färdigt förslag till regeringen. - Våra direktiv säger att det ska satsas lika mycket på uppgradering av järnvägsnätet under varje år under tolvårsperioden. Därmed finns det inte pengar till så mycket utöver de stora projekt som redan är intecknade, säger Hans Öhman, chef för Banverkets banförvaltning, till Sydsvenska Dagbladet. I planen ingår drygt 10 miljarder till nationella satsningar, exempelvis handikappanpassning av alla tågstationer, bättre trafikinformation via högtalarsystem, datatavlor och informationspersonal.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".