Lurade och förnedrade Nu JO-anmäls avvisningen

Familjen Zenuni från Trädet i Ulricehamn upplever att de blev lurade och hånade av spritluktande handläggare på migrationsverket.

Justitieombudsmannen granskar nu avvisningen av familjen Zenuni som bodde i Trädet i Ulricehamnskommun.

Familjens ombud menar att familjen blev förnedrade när de avvisades till Kososvo.

Familjen Zenuni blev uppmärksammd efter att de känt sig lurade av migrationsverket i augusti. De trodde att de skulle träffa en handläggare på migrationsverket, istället greps mannen i familjen av polis. Så här sa kvinnan i familjen Ramize Zenuni och familjens ombud Aina Johansson då.

Senare hämtades också frun och de tre barnen. Enligt JO-anmälan från familjens ombud ska hanteringen av familjen ha varit omänsklig. En av kriminalvårdens tjänstemän ska enligt familjen ha luktat sprit och varit berusad. Sonen i familjen nekades svara i telefon när hans flickvän ringde. Familjen ska också enligt familjens ombud ha blivit förlöjligade, hånade och behandlade som kriminella.

Justitieombudsmannen tar nu det här fallet och kräver in svar av kriminalvården.

Göran Stenbäck chef för kriminalvårdens transporttjänst säger till Radio Sjuhärad att man startat en intern utredning men vill i övrigt inte kommentera avvisningen av familjen Zenuni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista