Luisa Chante från Equador sjöng vid invigningen av Kugghjulet. Foto: Jan-Åke Thorell

Flyktingar utvecklar Ulricehamn

På fredagen invigdes Etableringscentret Kugghjulet i Ulricehamn.

Egentligen är det en återinvigning av flyktingmottagningen som startade för två år sedan, men som fick lägga ner vid årsskiftet på grund av att EU-pengarna tog slut.

Kugghjulet är viktig för introduktionen av flyktingar. Men också för utvecklingen i kommunen, säger kommunalrådet Roland Karlsson.

Mångfald och mångkulturella samhällen skapar skapar en utveckling genom att man får in influenser och idéer från andra samhällen, sa Roland Karlsson.

Lars Borg, ordförande i Vård- och omsorgsnämnden, var stolt över att etableringscentret åter finns i Ulricehamn och att kommunen, som han sa, därmed kan vara med i framkanten av integrationsarbetet.

Han hoppades att centret nu ska fortsätta utvecklas och om några år inte bara omfatta integration av flyktingar i samhället.

Ulricehamns flyktingsamordnare Kristina Åhslund berättade att man nu letar efter samarbetspartners; inte bara organisationer utan även privatpersoner som exempelvis kan hjälpa till med läxläsning och andra uppgifter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".