Marks borgerliga tar strid för skolan

I Borås vill socialdemokraterna satsa mer på skolan än de borgerliga. Men i Mark är det tvärtom. De borgerliga har lagt ett förslag på nästan 20 miljoner kronor mer än socialdemokraterna i de nu pågående budgetförhandlingarna.

Per-Olof Hermansson, kristdemokraternas ledande politiker och  vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden anser att det är viktigt att satsa på skolan.

-Vi vill höja kvalitén och satsa på barnen tidigt, säger Per-Olof Hermansson.

Skolan i Marks kommun har länge levt under knappa resurser. I år har åtta miljoner kronor dragits in och exempelvis så har läromedelsresurserna minskat stadigt sedan 1992. Behovet att öka resurserna är stort inom flera olika områden.

Socialdemokraterna och vänstern vill inte dela ut alla pengarna nu utan behålla ett större handlingsutrymme hos kommunledningen, medan de borgerliga väljer att redan i år dela ut detta handlingsutrymme de närmast kommande åren. Det handlingsutrymme är mellan sex och åtta miljoner kronor per år från 2008.

Pelle Pellby, socialdemokraternas ledande politiker vill att skolpolitikerna visar vad de fem extramiljoner skolan får nästa år kommer att få för konsekvenser.

                                                                     Pär Sandin

                                                        par.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".