Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Häggån skall skyddas

Nu ska Häggåns höga naturvärden skyddas. Borås kommun har tagit initiativ till en process som till slut ska ge ån med biflöden skydd. Vissa delar har mycket höga naturvärden, bland annat finns unika bestånd med flodpärlmusslor.
I höstas slutfördes en kartläggning av Häggåns övre lopp, från Kinnarumma åt nordost mot Frisjön och biflödena som börjar kring Målsryd. Kartläggningen visade på att stora delar har höga naturvärden, vissa så höga att de klassas som unika. Kommunbiologen Jenny Pleym använder ordet nationalklenod för att beskriva bland annat Lindåsabäckens övre lopp. Där finns ett av de finaste bestånden av flodpärlmussla i hela Västsverige. Men även Häggåns övre lopp strax norr om Frisjön och de så kallade Tattarströmmarna är vildmarksliknande områden där sällsynta lavar, svampar och kärlväxter frodas. Det område är redan utsett till Natura 2 000 område, ett förstadieum till naturresrevat. De mest värdefulla områdena bör enligt miljökontoret i Borås bli naturreservat, andra områden kan skyddas genom biotopskydd, naturvårdsavtal eller andra former. En mängd myndigheter, föreningar, markägare och Marks kommun ska nu yttra sig om planerna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".