Nya lägenheter i Borås kan bli verklighet

Det råder bostadsbrist i Borås, det berättade vi om i går morse. Men nu kanske det ändå blir ett nytt flerbostadshus intill vattentornet. HSB har övergett tanken på lyxlägenheter och funderar nu istället på enklare hyreslägenheter - men någon låg hyra lär det inte bli.
Hyresnivån i Borås varierar stort men ligger i lite nyare områden på 800 - 900 kronor per kvadratmeter och år. Att bygga nytt kostar mer än 1100 kronor och det är det svårt att hitta hyresgäster som är beredda att betala. Därför har man på HSB:s dotterbolag Gambrinus ännu inte bestämt om man verkligen ska bygga vid vattentornet. Bostadsrätterna med över en miljon i insats och 6000 i månadsavgift gick inte. Nu gäller det att få Hyresgästföreningen att gå med på ett hyreshus med hyror på närmare 7000 i månaden för en trea. Det gäller kanske också att regeringen går med på sänkt byggmoms eller någon annan subvention i orter med bostadsbrist och att Borås räknas dit. Många om och men alltså. Men om huset vid vattentornet byggs, ja, då får Borås ett sällsynt tillskott på ett dussintal nya mindre lägenheter mellan 40 och 75 kvadratmeter, med en hyra på 3500 till 7000 kronor per månad.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".