1 av 3
Hajoms skola.
2 av 3
Haby skola.
3 av 3
Fotskäls skola

Nedskärningar hotar skolan i Mark

Förändringar kommer att bli mycket stora i skolan i Mark de närmaste åren. Orsaken är att elevantalet sjunker drastiskt. Om fyra år är det 400 färre elever, vilket innebär att 30 miljoner kronor och 20 lärartjänster försvinner för skolan.

Allianspartierna i Mark vill redan i år ge skolan 1,8 miljoner kronor mer för att höja kvaliteten i skolan. Det förslaget kommer de borgerliga att presenteras fullmäktige på tisdagskvällen.

Efter att Radio Sjuhärad berättat om de stora förändringar som skolan står för de närmaste åren så blir frågan också högaktuell för politikerna. Redan tidigare har alliansen presenterat att man vill ge skolan 20 miljoner mer än socialdemokraterna åren 2008 till 2010.

Bakgrund

Från nästa år minskar elevantalet med hundra elever för varje år de närmaste fyra åren. Därför måste hela grundskolan bantas kraftigt. 20 lärare försvinner men det kan komma att bli det minsta problemet genom att 40-talisterna nu går i pension.

Minskningen innebär att det 2011 är fyra hundra elever färre i skolan och det betyder ca 30 miljoner kronor mindre i tilldelning av skattepengar från kommunpolitikerna.

Då måste antalet skolor ses över. Marks kommun har idag skolor på nästan alla småorter i kommunen och det kostar mycket. Elevunderlaget blir helt enkelt för litet på en del skolor. Skolchefen Christer Nilsson vill till varje pris värna kvaliteten i skolan och då måste en översyn ske av skolorna och man måste hitta pengar genom att se över strukturen av skolornas fördelning. Genom att slå samman olika stadier och bussa elever så kan kvaliteten för eleverna bibehållas och det kan komma att bli bättre än i dag menar Christer Nilsson.

Skolor i farozonen

Skolor som kan bli föremål för diskussion om nedläggning är bl a skolorna i Fotskäl, Hajom, Haby, Assberg och kanske högstadiet i Fritsla. Men det finns också diskussioner om att bussa elever från Skene ut till exempelvis Hajom eller Haby för att göra elevunderlaget större där. När det gäller Hajom och Fotskäl kan man komma att koncentrera grundskolan till en av orterna och lägga barnomsorgen på den andra orten.

Men det kan också bli andra förändringar som exempelvis färre rektorer och annan administrativ personal när hela skolorganisationen ses över för att bli en effektivare organisation.

Nu blir det politiker, föräldrar och personal som har ungeför ett år på sig att diskutera och komma fram till en lösning som kostar 30 miljoner kronor mindre än i dag.

Centerpartiets taleskvinna i skolfrågor Malin Västerteg menar att den nya situationen kan vara positivt och att man kan hitta mer resurser genom att skära i administrationen. För skolan i Mark ligger lägre resursmässigt än vad andra skolor i jämförbara kommuner gör menar Malin Västerteg och det är inte acceptabelt.

Oeniga politiker

Socialdemokraterna i Mark vill nästa år ge skolan 5 miljoner extra, alliansen säger 11 miljoner. Året därefter, 2009 ger socialdemokraterna och vänstern 2,5 miljoner extra medan alliansen vill ge 8 miljoner. Även för 2010 ger alliansen 8 mljoner extra, det året ger socialdemoktaterna inga extrapengar.

Under tisdagen så gjorde alliansen ett utspel. Man vill satsa 1,8 miljoner extra redan i år. Förslaget presenteras kommunfullmäktige redan på tisdagskvällen. 

Pär Sandin
par.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".