Hot mot små förskolor i Borås

De förskolor i Borås som bara har en avdelning kan komma att läggas ner inom de närmaste åren. Anledningen är i första hand ekonomisk - det kostar mer att driva de små förskolorna än de stora, bland annat för att personalkostnaderna är högre.

De små förskolorna kostar mer, bland annat för att barngrupperna under vissa tider på dygnet är mindre än på de större förskolorna. Och Monica Assarsson, som är rektor i kommundelen centrum för Salängens förskola som är en enavdelnings-förskola och för den betydligt större Mariagården, tycker också att större förskolor är en bättre lösning än små. Främst när det gäller personalplanering.

- När personal är sjuk, då är vi jättesårbara. I en stor förskola kan man hjälpas åt tills man har fått tag på vikarier.

Men förskolläraren Kerstin Jonsson, som jobbar på Salängens förskola som bara har en avdelning, tycker att det finns fördelar med små förskolor.

- Jag tror att det blir en lugnare miljö.

Och pappan Tony Splatt, som har barn både på Salängens förskola och på Mariagården, föredrar den mindre förskolan.

- På den andra är det så många avdelningar, och fröknar. Det känns som om personalen är mer engagerad i barnen här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".