Orangutang. Foto: Takeshi Mizukoshi, Greenpeace

Få förbättringar av säkerheten på djurparken

Ett och ett halvt år efter olyckan på Borås Djurpark då en djurskötare överfölls av en orangutang har endast en åtgärd gjorts för att förbättra säkerheten. Detta trots att det finns redovisat en mängd direkta orsaker till olyckan i arbetsmiljöverkets utredning.

Radio Sjuhärad har tagit del av den olycksfallsutredning som arbetsmiljöverket gjort och där beskrivs hela olycksförloppet. Det börjar med ett morgonmöte där den ena apskötaren är sjuk för dagen - därför finns endast en skötare som ska ta hand om bland andra orangutanhannen Baku.

Skötaren städar sedan de olika apburarna och råkar vid et tillfälle dra i fel reglage och öppnar luckan till skötargången. Orangutangen vet sen tidigare att luckan går att få upp och för in handen mellan låssprintarna. Han lyfter luckan och skötaren rusar fram för att stänga igen slussgrinden men hinner inte fram. På plats finns inga vapen eller verktyg som skulle kunnat ha hindra organgutangen.

Skötaren som är i nöd ropar på hjälp via kommunikationsradion. Det dröjde innan hjälp kom till platsen konstaterar arbetsmiljöverket. De första som kom till platsen för undsättning saknade nycklar att ta sig in. Djurparkschef Per Kettil vill inte kommentera de här uppgifterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".