Höga hyreskrav i Sjuhärad Sandhultsbostäder kräver mest

Så här i början av november har ungefär 60 allmännyttiga bostadsföretag, med närmare 200.000 lägenheter runt om i landet, begärt hyreshöjningar för nästa år med i genomsnitt cirka 3,8%. Men kraven i Sjuhärad är högre än så.

Av de kommunala bostadsföretagen i Sjuhärad som hittills presenterat sina krav, ligger samtliga - utom Tranemobostäder - över riksnivån.

Sandhultsbostäder toppar listan så här lång med yrkanden på 4,4 procent. Toarpshus vill ha 4,15 procent, Stubo i Ulricehamn, Viskaforshem och Vårgårda Bostäder vill samtliga ha 3,9 procent eller drygt det.

Fyra bostadsföretag i landet har redan tecknat avtal om höjda hyrorna för 2008 och där blev genomsnittet bara cirka 1,5%.

- Men det kommer inte att räcka i Vårgårda, säger Thomas Aebeloe som vd för Vårgårda Bostäder.

Det finns flera orsaker till detta. Mest handlar det om ökade kostnader för framför allt el och uppvärmning. Speciellt elkostnaden har skjutit i höjden eftersom Vårgårda Bostäder varit tvungen att teckna om sitt elavtal. Den höjningen är hela 58 procent.

Räntorna på lån som inte är bundna går också upp sedan riksbanken höjt räntan.

Men som sagt - än är inte sista ordet sagt om var nästa års hyror ska hamna.

                                         Jan-Åke Thorell
                                            jan-ake.thorell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".