Götalandsbanan byggs först om 20 år

Banverket kommer att bygga Götalandsbanan, men tidigast om 20 år. Det framgår av dom planer som Banverket presenterar idag.
Banverket kommer idag att presentera sitt förslag till plan för järnvägarna för åren 2004 - 2015. Som vi tidigare rapporterat blir det inga pengar till Götalandsbanan, järnvägen Göteborg-Borås-Jönköping och vidare mot Stockholm, under perioden. Det dröjer över 20 år innan Banverket anser sig ha råd med en satsning på Götalandsbanan. Men den första delen av banan, från Göteborg via Landvetter och fram till Rävlanda, byggs under år 2012 till 2015. Det framgår av Banverkets planer, som redovisas i Göteborgsposten idag. Det blir inga pengar till tågtunnlar under Göteborg och Varberg förrän om tio-tolv år. I Sjuhärad vill Banverket under perioden byta rälsen mellan Borås och Herrljunga och ersätta den gamla med ett helsvetsat spår. Västtrafik är den stora vinnaren när statsbidragen för köp av spårfordon ska fördelas. Västtrafik föreslås få drygt en miljard kronor dom kommande åren.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".