Svenskundervisning utan skolbänk

Flyktingar och invandrare i Tranemo får lära sig svenska genom att praktisera på företag. Eleverna får åka buss till företagen i Dalstorp där man både pluggar och praktiserar.
Trebarnsmamman Thanaa Abdulla från Irak har precis fått timanställning på Grimsåsskolan.

Klockan åtta på morgonen går arbetsbussarna från Tranemo busstation ut till företagen i Dalstorp. Sedan i augusti tar bussarna också med sig elever, flyktingar och invandrare till svenskundervisning.

Trebarnsmamman Thanaa Abdulla från Irak har precis fått timanställning på Grimsåsskolan.

Nöjda elever
- Det är jättebra och jätteroligt, säger hon. Man behöver både praktik och undervisning.

Det hela handlar om en något annorlunda SFI-undervisningen som ska försöka etablera en klassisk svensk åttatimmars arbetsdag bland nyanlända.

- Hittills har det gått väldigt bra, säger Susanne Norén som är projektledare för arbetslinjen. Flera är ute på praktik och förhoppningsvis får några också en anställning.

Den traditionella skolbänken är utbytt
Den traditionella skolbänksundervisningen är alltså utbytt mot en något som liknar en arbetsdag - en idé som Tranemos socialchef Sigvard Stigheimer kommit på själv.

Tanken är att både SFI-undervisningen och språkkunskaperna blir bättre om nyanlända med en gång får komma ut i arbetslivet. Därför kontaktade Sigward Stigheimer näringlivet i Dalstops som behövde arbetskraft.

- Målsättningen är att så snabbt som möjligt komma ut på en arbetsplats och lära sig svenska där, säger han.

Mina Benaissa
mina.benaissa@sr.se
tel 033-177500

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".