Ökande elfusk

Fusket med elmätare blir allt vanligare. Den kalla vintern har gjort det lönsammare att försöka kringå förbrukningsmätarna.
Under januari har Vattenfall Västnät upptäckt och polisanmält ett antal som misstänks ha fuskat. Polisen får varje år in ett 60-tal anmälningar från nätbolagen i sjuhäradsområdet om möjligt fusk. Men det är svårt att få fast eltjuvarna. Både bolagen och polisen säger att det är svårt att bevisa vem som fuskar. Polisen tror också att bränder i hus, ofta på landsbygden, ibland beror på olagliga elmanipulationer. Men det är också svårt att bevisa. På Borås energi intensifieras nu under våren jakten på eltjuvarna genom att man letar efter avvikande förbrukning hos kunderna. Dessutom inväntar man en utredning från statens energimyndighet som väntas bli klar under våren. Förslaget i den utredningen är att fjärravläsare ska installeras hos i första hand större kunder. Med dessa ska förbrukningen kontrolleras oftare eftersom mätarna läses av kontinuerligt via telefonnätet. Ett bolag som redan har beslutat sig för att använda fjärrmätarna är Vattenfall, som förlorar uppåt 80 miljoner kronor om året. Under året ska 50 000 stycken i ett första steg installeras.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".