Tusen oklara dödsfall i Västsverige

Fyrtio mord hittas när tusen oklara dödsfall utreds i Västsvsrige.


 

Varje år inträffar närmare tusen oklara dödsfall i Västra Götaland, som alla utreds på rättsmedicinska avdelningen i Göteborg.

Ett 40-tal av dödsfallen visar sig vara mord, och där spelar obduktionen ofta en stor roll i mordutredningen, säger avdelningschefen Jonas Lindgren:

Golvet och bordet inne i obduktionssalen sköljs rent efter den senaste obduktionen. Här inne på rättsmedicinska avdelningen i Göteborg görs 4-6 obduktioner varje dag. Så fort det finns en misstanke om att ett dödsfall inte är naturligt måste en rättsmedicinsk undersökning göras. Av de närmare tusen oklara dödsfallen i Västra Götaland årligen, så är självmord och alkoholrelaterade dödsfall vanligast. Men man undersöker även en hel del trafikolyckor.

Jonas Lindgren tycker att det är viktigt att obducera alla oklara dödsfall, även när det inte finns misstanke om brott:

- Det är viktigt att hitta orsaken, både i en mordutredning men också för anhöriga är det viktigt att få en orsak. Men det är också att ge den avlidne en slags upprättelse, att ge en förklaring till dödsfallet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".