Massiv kritik mot vårdbolag

Privata vårdbolaget Attendo Care har mötts av starka protester i Svenljunga efter besked om nedskärningar i äldrevården. Men det är inte bara i Svenljunga som Attendo Care hamnat i blåsväder.
Det är på många håll i landet som privata vårdjätten Attendo Care fått utstå kritik. Bolaget driver äldreboendena Klockaregården och Furubergsgåden i Svenljunga och har sen övertagandet, för knappt ett år sen, redan hunnit med kraftiga nedskärningar. I höstas blev Furubergsgården av med en femtedel av personalen trots starka protester. Nu vill Attendo Care ta bort drygt 8 tjänster ytterligare inom äldrevården, dvs nya tioprocentiga nedskärningar av personalstyrkan. Men det är inte bara i Svenljunga det stormat kring bolaget. I Laholm har liknande nedskärningar skett trots kraftigt motstånd från dom anställda. Också i Gävle har missnöjet varit stort och där har arbetsklimatet försämrats kraftigt sen Attendo Care tog över, hävdar personalen. I värmländska Molkom har skyddsombuden slagit larm om att det inte längre kan bedrivas ett kvalitetsmässigt säkert arbete med Attendo Care vid rodret. I småländska Habo hittade såväl Socialstyrelsen som Arbetsmiljöinspektionen stora brister i verksamheten när Attendo Care tog över.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".